Gülçiçek Hatun Kimdir?

Gülçiçek Hatun Kimdir?

I. Murat ´ın eşi, Yıldırım Bayezid´in annesidir. Aslen Rum olan Gülçiçek Hatun´un gerçek ismi Marya’dır. Türbesi Bursa´da bulunmaktadır.

16.09.2014 15962

I. Murat ´ın eşi, Yıldırım Bayezid´in annesidir. Aslen Rum olan Gülçiçek Hatun´un gerçek ismi Marya’dır. Türbesi Bursa´da bulunmaktadır.


Bursa, Altıparmak semtinde, Sarıklı Değirmen Sokağı’nda bulunan türbe, Sultan I. Murad’ın (Hüdavendigâr) eşi, Yıldırım Beyazıd’ın annesi Gülçiçek Hatun’a aittir.

 

Padişah anaları arasında kendi adına türbesi olan ilk kadındır.

Çocukları:

Erkek Çocukları:
Yakub Çelebi, Yıldırım Beyazid, Savcı Bey ve İbrahim.


Kız Çocukları:
Nefise ve Sultan Hatun

 

Gülçiçek Hatun’u biraz daha yakından tanıyalım:

Sultan Orhan Gazi öldükten sonra tahta Nilüfer Hatun´dan dünyaya gelen ve sonradan "Hüdavendigar", "Gazi Han" lakaplanyla da anılacak olan oğlu "I. Murad" geçti.

Genç padişah, o sırada 34 yaşındaydı. Ve tarih 1360 idi...

Murad, daha şehzade iken, devlet ricalinin önayak olmasıyla ilk evliliğini bir Bulgar prensesi ile yaptı: Prenses Marya!

Prenses Maryanın babası Bulgar Kralı İvan AleksandIr idi...

Marya, şehzade veliaht Murad ile dünya evine girdiğinde henüz 16 yaşlarında, beyaz tenli, kumral, uzun saçlı, yeşile yakın açık elâ gözdü, narin yapılı bir genç kızdı...

Bulgar Kralı İvan Aleksandr, hem tahtım sağlamlaştırmak, hem de başta Bizans olmak üzere öteki Balkan devletlerine karşı Osmanlı´yı yanına alarak güç kazanmak amacıyla, çak sevdiği kızı Marya’yı şehzade Murada, vermekte bir an bile tereddüt etmedi.

Murad ta Marya ile evlendiğinde henüz yirmi küsür yaşlarında güçlü, kuvvetli bir delikanlıydı. Tarihçilerin belirttiklerine göre orta boylu, geniş göğüslü, gür sesli, pençeleri kuvvetli, çok usta ok atıp kılıç kullanan biriydi.

Eşi Marya, evlenmeden önce tüm gerekleri yerine getirerek İslâmiyet´i kabul etti ve Marya adını bir kenara bırakarak "Gûlçiçek´ adını aldı.

Babasından sonra ağabeyi Şişman îvan da kral olan eski Prenses Marya artık "Gülçiçek Sultan" idi...   

Son derece iyi yetişmiş, eşine bağlı, soylu bir kişi olan Gûlçiçek Hatun, çok istemesine rağmen şehzade Murada evliliklerinin ilk yıl-1 arında bir evlat veremedi... Her türlü yolu denemelerine, başvurmadık hekim-hoca bırakmamalarına rağmen bir türlü çocukları olmuyordu... Ancak, 1359 yılının bir Ağustos gecesi, cariyeler müjdeyi Şehzade Murada, ilettiler.

Gûlçiçek Hatun hamile idi...

Nihayet 1360 yılı geldi...

O yıl ikinci Osmanlı Padişahı Orhan Gazi hayata gözlerini yummuş ve tahta üçüncü padişah olarak "I. Murad" geçmiştir...

Muradın tahta geçişinin ilk gecesidir....

Ve o ilk gece, kaderin garip bir cilvesi, L Murada, şu müjde iletilecektir:

— Müjdeler olsun efendimiz, bir erkek evladınız dünyayı teşrif eyledi!
Evet.... I. Murad tahta geçtiği günün gecesi Gülçiçek Hatun doğum yapmış ve sonradan "Yıldırım" lakabıyla Osmanlı tahtına geçecek olan şehzade Bayezid’i dünyaya getirmiştir... 
Artık yeni padişah I. Murad da, kendisine bir erkek evlat armağan eden kadım Gûlçiçek Sultan da dünyanın en mutlu iki insanıdırlar.

Bundan sonraki yıllarda I. Murad Osmanlı sınırlarım Avrupa içlerine doğru genişletirken, oğlu şehzade Bayezid hep yanında olacaktır. Bir Sırp suikastçı tarafından savaş alanında kahpece şehit edilinceye kadar, hep yanında...

Gûlçiçek Hatun ise kendisini ağırlıklı olarak ibadet ve hayır işlerine verecek, Bursa´da Yahşi Bey Mahallesinde bir cami ve bir türbe yaptıracak, hayata gözlerini yumduğunda da bu türbeye defnedilecektir.

 

Gülçiçek Hatun Türbesi:

Altıparmak Semti, Sarıklıdeğirmen Sokağında Cilimboz deresi kıyısındadır. Türbede; Sultan I. Murat ın eşi
Yıldırım Beyazıt ın annesi Gülçiçek Hatun un mezarı bulunmaktadır. 1399 veya I400 yıllarında yaptırıldığı
tahmin ediliyor. Padişah analarına yapılmış ilk türbedir. Kare planlı yapının üzeri kubbe ile örtülüdür. Yapı tamamıyla mahalle mescidi tipinde yapılmıştır. En büyük farkı, kubbeyi tutan yüksek kasnağının olmasıdır. Duvarları üç sıra tuğla ve bir sıra kesme taşla örülmüştür.

 

Türbenin içi sekiz pencere ile aydınlatılmaktadır. Duvar ve kubbe tamamıyla içten sıralıdır. Tüıbe içinde Gülçiçek Hatun un dışında kime ait olduğu bilinmeyen uç sanduka daha vardır. Mermer şöveli girişi bulunan türbenin iki yanında bulunan sütunları yok edilmiştir. Ancak sütun altlıkları halen durmaktadır. Son olarak 1958 yılında onarım görmüş olan yapı, birkaç yıl önce yeniden esaslı bir onarım görmüştür.